23948sdkhjf

Mediabiblioteket vid Högskolan Dalarna har utsetts till världens bästa undervisningslokaler

Byggnaden i Falun har ritats av den danska arkitektbyrån ADEPT.
Högskolan Dalarnas mediabibliotek i Falun har utsetts till världens bästa undervisningslokaler på årets World Architecture Festival. Bakom byggnaden ligger det danska arkitektkontoret ADEPT.

Balans mellan funktion och estetik
I och med priset erkänns biblioteket vid Högskolan Dalarna som en byggnad i världsklass och ADEPT som en stark representant för den nya danska arkitekturen som står för innovativa byggnader med hög kvalitet från idé till förverkligande.

En enig jury framhäver biblioteket för sina enkla och dynamiska rum, som i både koncept och detaljer visar stor arkitektoniskt förståelse för balansen mellan funktion och estetiska uttryck.

Mer än ett bibliotek
ADEPTs tre partners, Donald Lonka, Martin Laursen och Martin Krogh mottog priset vid World Architecture Festival i Singapore. Biblioteket utsågs till vinnare i hård konkurrens med ett antal framstående projekt från ledande internationella arkitektföretag och detta visar återigen att dansk arkitektur är en av världens bästa.

- Vi är stolta över detta erkännande som visar att den vision vi har följt genom hela design- och byggprocessen skiner igenom. Vår vision var att skapa "mer än ett bibliotek", där byggnadens specifika biblioteksfunktioner är placerade runt ett centralt och högt rum, arenan. Detta multifunktionella rum erbjuder flera funktioner utöver ett universitetsbibliotek, vilket integrerar hela stadens och innevånarnas liv och aktiviteter med de studerande. I praktiken skapar det dynamik och aktivitet under hela dagen, även när själva biblioteksfunktionen är stängd. Denna vision var också den främsta orsaken till att projektet vann priset för världens bästa undervisnings byggeri och det tycker vi är otroligt intressant, säger partnern, Martin Laursen, i ett pressmeddelande
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078