23948sdkhjf

Ture No 8 vinner arkitekturpris

Vera Arkitekter ligger bakom byggnaden som har en omtalad betongfasaden från Strängbetong.
Vera Arkitekter har utsetts till vinnare av Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab 2014 är. Priset får de för sitt bidrag Ture No 8, ett unikt boendekoncept på en av Stockholms mest exklusiva och centrala adresser.

Som ett av tre nominerade byggnadsverk där ”betongelement bidragit till en hög arkitektonisk klass för byggnadsverket i sin helhet” hamnade Ture No 8, med sin unikt sandblästrade betongfasad i topp.

Perfekt teknik för skulptur
Strängbetong, står bakom byggnadens stomme och de betongelement som utgör fasaden. För att möta kundens önskan om en fasad med kalkstenskaraktär har Strängbetong tagit fram den helt nya ytan som blästrats med sand för att ge rätt effekt. Gatufasaden är rikt skulpterad och påminner om Östermalms traditionella fasader. Samtidigt har Vera Arkitekter strävat efter att skapa en kraftfull arkitektur som syns med hjälp av moderna tekniklösningar och noggrant utvalda och hållbara material.

– Vår ambition var att, med samtida material och modern byggteknik, uppnå plastiska kvaliteter som påminner om Östermalms rikt skulpterade stenfasader från förra sekelskiftet, säger Tobias Nissen på Vera Arkitekter, i ett pressmeddelande. Prefabtekniken visade sig idealisk för ett sådant skulpturalt arbete. I kontrast till den sandblästrade gatufasaden har gårdsfasaden fått en mer avskalad karaktär. Fasaden in mot innergården består nämligen av vitputsade betongelement och även dessa är tillverkade av Strängbetong.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062