23948sdkhjf

Uppsving för byggindustrin

Ny konjunkturbedömning från Sveriges Byggindustrier visar positiva vindar inom byggbranschen.
En förbättrad konsumtionstillväxt i Sverige ger byggindustrin ett rejält uppsving. Bostadsinvesteringarna stiger under 2014-2015, tack vare innevarande års höga nyproduktionstakt. Detta enligt en ny konjunkturprognos Sveriges Byggindustrier.

Hushållen driver
Utvecklingen i världsekonomin går gradvis framåt och även Sverige får en viss förbättrad tillväxttakt 2015. Det är hushållen som är den främsta drivkraften under prognosperioden, men även bruttoinvesteringarna ger ett bra tillskott. Bostadsbyggandet vände upp redan under fjolåret och detta lyfter bygginvesteringarna i år.

– För byggindustrin ser vi en bred uppgång som i år drivs av investeringar i bostäder. Nästa år kommer bland annat amorteringskrav och skattehöjningar att dämpa bostadsbyggandet. Istället ökar aktiviteten på lokalsidan, men också järnvägsbyggandet vänder upp 2015 efter att ha minskat i fyra års tid, säger Johan Deremar , nationalekonom Sveriges Byggindustrier.

Göteborg går bättre än Stockholm
Uppgången i byggandet är relativt ojämnt fördelad över landet. I de nordligare länen är det hög aktivitet, men Stockholm har drabbats av bakslag då flera betydelsefulla infrastrukturprojekt skjuts på framtiden.

I Göteborgsregionen stärks byggkonjunkturen. Bostadsbyggandet ökar och dessutom bidrar infrastruktursatsningarna inom västsvenska paketet till uppgången. I flera sydländska län är det däremot kärvare. Mycket hänger samman med att både bostadsbyggande och infrastruktursatsningar inte kommer till skott i den södra landsänden.

– Nästa år utvecklas byggandet bäst i de regioner som både bygger bostäder och infrastruktur, fortsätter Johan Deremar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062