23948sdkhjf

Derome och SP i samarbete för energieffektivisering

Nu invigs framtidens energieffektiva familjevilla.
För två år sedan inledde SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och trähustillverkaren Derome ett samarbete, inom ramen för EU-projektet NEED4B, för att gemensamt göra det möjligt för fler att bygga energiekonomiskt och samtidigt möta allt tuffare energikrav.

Två energisnåla trävillor har byggts och nu har invigningen av den andra villan genomförts.

Mäter i verklig miljö
Den nybyggda klimatsmarta trävillan ligger på Göingegården i Varberg och här ska mätningar genomföras av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Till skillnad från det första huset, som finns på SP:s anläggning i Borås, så kommer mätningarna i Varberg att genomföras i en verklig familjemiljö, så kallat Living Lab.

Utnyttjar luft
Villa Solgläntan har levererats av Deromegruppen under varumärket A-hus och är byggt med de senaste energieffektiva och byggnadstekniska lösningarna.

- Precis som det första huset har vi tillsammans med SP utvecklat och arbetat fram husets klimatskal, det vill säga väggar fönster, tak och grund, berättar Anders Carlsson, Teknisk chef för Derome Hus, i ett pressmeddelande. Det handlar om att minimera risken för att varm luft oavsiktligt lämnar huset och att kall luft kommer in, samtidigt som det är viktigt att ha bra balans i inomhusklimatet. Med projektet har vi möjlighet att i ett vanligt boendehus kunna mäta hur morgondagens teknik kan hjälpa oss att bo än mer klimatsmart inom en snar framtid.
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078