23948sdkhjf

Nya rekordförväntningar på redan het bostadsmarknad

Hushållens förväntningar på bostadspriserna ökar med 2 enheter till den nya rekordnivån 68. Det visar Demoskops och SEBs Boprisindikator för mars 2015.
Av de tillfrågade hushållen i Demoskops och SEBs Boprisindikator för mars svarade 76 procent att de tror på stigande bostadspriser under det kommande året. Det är en uppgång med 2 procentenheter från förra månadens 74, vilket var den högsta notering som dittills uppmätts. Andelen som tror på sjunkande priser ligger kvar på förra månadens nivå, 8 procent. Andelen som tror på stillastående priser minskar till 9 procent från förra månadens 13.

– Uppgången från redan rekordhöga nivåer spetsar till läget på den svenska bostadsmarknaden. Höga boprisförväntningar kan i vissa lägen bli självuppfyllande och driva upp både priserna och hushållens skuldsättning ytterligare. Uppsidan är att konsumtionen och därmed svensk ekonomi som helhet kan stimuleras då många hushåll känner att de har ett stort och växande värde i sin bostad, säger SEB:s privat- välfärdsekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Enligt Jens Magnusson är det många faktorer som ligger bakom uppgången men tyngst väger de låga räntorna, urbaniseringen och det låga byggandet som trots att det nu ökar har skapat ett stort bostadsunderskott i många delar av landet.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan då ligger på 0,39 procent, 3 punkter lägre än förra månaden, 0,42 procent.

Om undersökningen
I samarbete med SEB genomför Demoskop varje månad sedan 2003 en mätning i syfte kartlägga allmänhetens bild av hur villa- och bostadsrättspriserna kommer att utvecklas framöver. Undersökningen mäter också vad man tror om reporäntans utveckling och huruvida man planerar att binda sina rörliga räntor, i de fall man har några, inom kort eller inte.
Denna senaste undersökning genomfördes under perioden 23 februari till 4 mars.

Artikeln är en del av vårt tema om Branschtal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078