23948sdkhjf

Svag tillväxt inom byggindustrin

I Industrifaktas senaste konjunkturrapport Marknadstrender Bygg, som släpps i dagarna, redovisas konjunkturutvecklingen för hela byggsektorn för de kommande tre åren. Enligt rapporten kommer tillväxten inom branschen att öka något, med det finns flera faktorer som kan skapa orolighet inom branschen och därmed påverka utvecklingen.
Industrifaktas rapport visar att det påbörjades husbyggnadsprojekt till ett värde av närmare 189 miljarder kronor under 2014. Av den volymen svarade bostadsbyggandet för omkring 40 procent och resterande del var privata och offentliga lokaler. Totalt sett ökade byggvolymen med 8 procent, vilket låg i linje med den prognos Industrifakta presenterade under hösten.

Stabiliserade volymer
Det var byggandet av bostäder och privata lokaler som svarade för tillväxten förra året, medan utvecklingen för offentliga lokaler gick i motsatt riktning. Industrifakta väntar sig två år av ganska stabil byggvolym, med en samlad volymökning som ligger strax över BNP-tillväxten.

Ojämnare utveckling
Det råder dock inte brist på osäkerhetsfaktorer och just nu rör regeringen om ordentligt i grytan med förslag till stimulanser för nyproducerade hyresrätter, samtidigt som man väntas strama åt rejält för hushåll i egnahem.

”Detta kan innebära att vi får en större ryckighet i utvecklingen de kommande åren som berör både nyproduktion av bostäder, men också den viktiga ROT-sektorn.”, skriver Industrifakta i ett pressmeddelande.

Artikeln är en del av vårt tema om Branschanalys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.516