23948sdkhjf

Nybyggandet minskar inom offentlig sektor

Enligt färska siffror från Industrifakta minskade byggandet av offentliga lokaler med 13 procent under 2014 jämfört med 2013, om man mäter aktiviteten i påbörjade investeringar.
Andelen nybyggnad av den totala projektvolymen föll dessutom tillbaka till den lägsta nivån sedan 2011. Utvecklingen speglar det ansträngda ekonomiska läget hos många kommuner och landsting. Detta går att utläsa i Industrifaktas senaste månadsindikatorer ”Marknadssignaler och Prognoser”.

En annan slutsats av resultatet i de senaste indikatorerna är att byggandet av skolor och förskolor får allt större utrymme i den samlade byggvolymen av offentliga lokaler.

Ljus framtid
Sedan 2011 har ny- och ombyggnadsvolymen vuxit med närmare 40 procent i fasta priser. Industrifakta räknar med att byggandet av offentliga lokaler kommer att öka med cirka fem procent per år de närmaste tre åren.

I år och nästa år väntas nybyggnadsinvesteringarna utvecklas mer positivt än ombyggnadsinvesteringarna och två sektorer som kan få en särskilt stark utveckling den närmaste tiden är vård- och omsorgslokaler och utbildningslokaler.

Källa: Industrifakta, Marknadssignaler och Prognoser

Artikeln är en del av vårt tema om Branschanalys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078