23948sdkhjf

Sweco bakom unik vårdbyggnad

Sweco-gestaltade Dahlska huset i Falun har utsetts till Sveriges första vårdbyggnad som har miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad Guld.
– I vårt fortsatta arbete med vårdbyggnader betyder det mycket att vara först med att skapa en vårdbyggnad som lyckats certifieras med Guld, då vi kan ta tillvara dessa erfarenheter i framtida projekt, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet, i ett pressmeddelande.

Till- och ombyggnader av sjukhus kräver specialistkompetens eftersom byggnaderna ställer höga tekniska krav som ska passa för effektiva vårdprocesser, utgöra god arbetsmiljö och ta hand om människor i utsatta situationer. Swecos arkitekter har tillgodosett behoven av en sund inomhus miljö och effektiv energianvändning genom att ställa höga krav på planlösning och materialval.

Arbetar på rätt sätt
Att en vårdbyggnad miljöcertifieras med Guld är unikt, då byggnaderna ställer extra höga krav med strikta regelverk. Byggnaderna behöver vara patientvänliga och trivsamma samtidigt som de ska rymma tekniskt avancerad utrustning.

– I certifieringssystemet måste man bland annat uppnå en dagsljusfaktor, vilken kan vara svår att uppfylla för en vårdbyggnad där vissa rum saknar direkt dagsljus. Lösningen hittade vi genom att arbeta mycket med planlösningen. Att byggnaden uppnått guld visar att vi arbetat på rätt sätt, säger Ann-Birgitt Andersson ansvarig arkitekt på Sweco.

Dahlska ligger centralt placerat på Falu lasaretts område och inrymmer kirurgi-, kvinno- och akutklinik samt neonatalavdelning. Byggnaden omfattar totalt 23 000 kvadratmeter och rymmer 140 vårdplatser. Uppdraget är ett resultat av en tävling som Swecos arkitekter vann 2008. Förutom Swecos arkitekter har även Swecos elkonsulter varit delaktiga i uppdraget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11