23948sdkhjf

Morgonjympa förbättrar arbetsmiljön hos Skanska

Building Supply ställer tre frågor till Cilla Björkryd, gruppchef på Skanskas arbetsmiljösupport, som varit delaktig i att organisera Skanskas stretch&flexpass, ett jympapass som ska förebygga arbetsskador och skapa en bättre arbetsmiljö på byggarbetsplatser.
Hur går det till? Man värmer upp och stretchar tillsammans med sina kollegor till musik. Hela programmet som är anpassat för de som arbetar i byggbranschen och tar cirka 10-15 minuter. Vi har haft morgonjympa länge, men nu har vi safety week och då har vi kört ett par större samlingar på offentlig plats. Var flera hundra på Sergels Torg i veckan.

Varför gör ni det här? För att det är viktigt att arbeta förebyggande för att förhindra skador. Genom att värma upp kroppen kan man förbygga vanliga förslitningsskador. Det är också ett tillfälle att samla alla medarbetare på morgonen och gå igenom dagens aktiviteter. Ur en säkerhetsaspekt är det viktigt att lyfta upp vad det är som händer på arbetsplatsen under dagen.

Tror ni att ni får friskare medarbetare av detta? Ja, det finns mycket kunskap idag som kan hjälpa till att förhindra förslitningsskador, projektering, logistik och hälsokunskap som stretch&flex är några saker. Skanska USA införde stretch&flex som obligatorisk uppvärmning redan 1996. Sedan dess har antalet förslitningsskador halverats. Stretch&flexen är en bidragande orsak till minskningen.

Skanska har haft stretch&flex i Sverige sedan 2004. Anledningen att man genomfört ett antal större stretch&fex samlingar denna vecka är att det har varit "Skanska Safety Week", som är världens största arbetsmiljösatsning arrangerat av ett enskilt företag.

Artikeln är en del av vårt tema om Tre frågor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11