23948sdkhjf

Konflikt strandar NCC-jobb

På grund av en olöst lönekonflikt vid NCC:s byggarbetsplats vid Södra Cell säljer nu byggjätten ut jobbet till andra bolag. Detta rapporterar Hallands Nyheter.
Konflikten grundar sig i att parterna inte kommer överens när det gäller lönerna, NCC vill ha en fast månadslön och Byggnads förespråkar en ackorduppgörelse. I februari strandade förhandlingarna, men några veckor senare förklarade Per Kinell, avdelningschef på NCC Construction för Hallands Nyheter att konflikten var löst.

– Jag är glad över att det är löst och nu rullar vi framåt. Den största segern var att få lönen på plats så att alla vet vad man kommer att tjäna. Löneförhandlingar är lite stökiga och det blev extra stökigt den här gången.

Men Byggnads menar att det aldrig funnits någon överenskommelse.

– Vi har aldrig varit överens någon gång. Det har aldrig funnits någon överenskommelse gällande arbetsplatsen på Södra Cell, säger Torbjörn Hagelin på Byggnads.

Enligt HN vidhåller Per Kinell att det fanns en överenskommelse för 27 trä- och betongarbetare och att det fanns en lokal och muntlig överenskommelse som Byggnads centralt sedan satte stopp för. Tidningen skriver att byggarbetarna på Södra Cell har haft cirka 30–45 kronor mindre i timmen än normalt sedan 1 oktober 2014 och man vägrar att jobba över. Nu bekräftar Per Kinell för tidningen att byggjätten håller på att sälja ut bygget i Värö till andra företag.

– Vi har en tuff tidsplan och vi klarar inte bygget med egen personal, så vi säljer det vi inte klarar.

Löneökning bryter mot avtalet
Lönekonflikten mellan NCC och Byggnads berör sammanlagt 14 arbetsplatser i Västsverige. Under torsdagen skickade NCC ut ett pressmeddelande där de skriver de att yrkesarbetare i väst ska få högre lön än avtalet. Detta tolkar Byggnads som att NCC bryter mot kollektivavtalet eftersom man tänker betala en lön som inte är satt efter avtalet.

– Jag har fått informationen från NCC om att man tänker göra på det här viset och då får vi hantera det inom våra kollektivavtal. Jag vill inte yttra mig mer om det här förrän utbetalningen är gjord, säger Torbjörn Hagelin på Byggnads, till HN.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079