23948sdkhjf

Stockholms nya landmärke kan kapas

Oscar Properties planer för huvudstadens högsta bostadshus riskerar nu att bli betydligt lägre.
Norra Tornen, som är ritade av världsarkitekten OMA/Rem Koolhaas, ska ta form i Stockholms innerstad, mellan Hagaparken och centrala Stockholm och blir då huvudstadens högsta bostadshus. Men nu riskerar det högsta av de två tornen att kortas ner från 122 meter till 71 meter på grund av flygtrafiken. Anledningen är att både Bromma flygplats och Luftfartsverket säger nej till höjden i sina remissvar på den bygglovsansökan som just nu behandlas. Detta rapporterar lokaltidningen Mitt i.

Enligt LFV:s svar kan inte huset bli högre än 71 meter innan det skulle kunna störa känsliga radarsystem.

– Det är viktigt för in- och utflygningsvägarna till flygplatserna, säger Per Fröberg, pressansvarig på LFV.

Enligt honom blev Luftfartsverket aldrig tillfrågade under den tidigare detaljplaneprocessen för området, och nu ska myndigheten göra om sin analys för att vara alldeles säkra på sin sak. Vad som händer efter det vill han inte spekulera i.

– Jag vill inte föregripa svaret. Vi ska titta på det här igen, säger han till Mitt i.

Även Bromma flygplats är kritiska mot bygget och vill sänka huset till 98 meter på grund av säkerhetsskäl. Men bedömningen kan komma att ändras på grund av ett nytt internationellt regelverk som träder i kraft under 2016.

– Det kommer förmodligen att innebära att huset kan bli högre, säger Mikael Agnegård, säkerhetskoordinator på Bromma flygplats.

Planerna går vidare
Trots kritiken fortskrider arbetet med att godkänna bygglovet för Stockholms högsta bostadshus eftersom den tillåtna höjden på tornen redan är fastslagen och godkänd i detaljplanen för området. Dock kan Länsstyrelsen överpröva bygglovet om de anser att det leder till säkerhetsrisker för medborgarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.423