23948sdkhjf

Årets ROT-vinnare utsedd

Årets ROT-prisvinnare finns i det historiska kvarteret Mimer i Stockholm. Där har NCC genom varsam ombyggnad förvandlat Norrtulls sjukhus från vårdinstitution till skola.
– Byggnaden är blåklassad enligt Stockholms stadsmuseum, vilket innebär att den ses som byggnadsminne. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader får inte förvanskas och vi har strävat efter att återskapa den nya skolan till ursprungligt skick, berättar Denny Nordén, platschef på NCC, i ett pressmeddelande.

Kvarteret Mimer ligger vid Norrtullsgatan i Stockholm. Här invigdes Allmänna barnhuset 1885, som då tog hand om föräldralösa barn. På 20-talet omvandlades lokalerna till barnsjukhus för att senare fungera som åldrings- och mentalvård under namnet Norrtulls sjukhus.

I slutet av 2012 fick NCC i uppdrag att bygga om den cirka 8 000 kvadratmeter stora byggnaden till skolverksamhet med lärosalar, grupprum, matsal, bibliotek med mera. Projektet är en totalentreprenad i samverkan med AB Byggbesked åt Ramsbury AB. Nu bedriver Viktor Rydbergs gymnasium sin verksamhet i byggnaden.

ROT-priset
ROT-priset instiftades av Stockholms Byggmästareförening 1990. Priset kom till för att främja och uppmuntra ombyggande i Stockholm och det ges till den beställare, arkitekt respektive byggentreprenör som bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08