23948sdkhjf

Arkitekter ska ta Eurovision till Göteborg

Med hjälp av byggkranar och textiltak kan Göteborg bli arrangör för Eurovision Song Contest. I alla fall om PP Arkitekters förslag får vinna.
Göteborg är en av de städer som är med i kampen om att få arrangera Eurovision Song Contest 2016. Evenemanget pågår under två veckor och omfattar minst sex shower, vilket ställer stora krav på arenan.

– Inget i land i Europa har lyckats få till en riktigt stor lokal för evenemanget. Vi talar om 25 000–30 000 bra platser. Och då talar vi om en arena. Det finns fyra stora arenor i Sverige, och bara Ullevi är ledig under den här perioden, säger gruppchefen på We Group, Mille Örnmark, till Göteborgs Posten.

PP Arkitekter, som ingår i konsultföretaget We Group, har tagit fram två koncept med överbyggnad över Ullevi som skulle kunna ro hem arrangemanget till Göteborg. Ett av dem är provisoriskt för att kunna matcha kraven för Eurovision Song Contest 2016, och skulle kosta från 25 till 40 miljoner kronor.

– Konceptet ett bygger helt och hållet på att till lägsta möjliga kostnad kunna få en bikupeöverbyggnad utan att vi lastar på befintlig byggnad, säger Mille Örnmark, till tidningen.

En lösning på detta är att använda mobila kranar som spänner ett vajersystem över arenan. Systemet kläds sedan över med plasttextil.

Ullevi måste stänga
Förslag nummer två är tänkt som en mer permanent lösning med överbyggnad där prislappen hamnar mellan 70 till 350 miljoner kronor att genomföra. Kruxet med det förslaget är att Ullevi skulle vara tvunget att vara stängt i sex månader, och att man skulle ha varit tvungen att börja bygga redan i fjol.

Beslut om vilket av de svenska städernas förslag som tar hem Eurovision Song Contest 2016 fattas av SVT till midsommar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078