23948sdkhjf

Xervon tar unikt väderuppdrag

När Gotlands kommun genomför sitt näst största byggprojekt genom tiderna står Xervons depå och montörer från Örebro för ett av Sveriges största väderskydd.
Det är ett 4 000 kvadratmeter stort väderskydd från HAKI som byggs över Sävehuset, Wisbygymnasiets helt nya byggnad. Endast stomkonstruktionen i det befintliga huset bevaras och blir grunden till den nya, miljöanpassade fastigheten.

– Tillsammans med XERVON tar vi oss an några av Sveriges mest utmanande väderskyddsprojekt. För detta krävs skickliga konstruktörer, rätt material, duktiga montörer och ett nära samarbete. Med våra gemensamma lösningar bidrar vi till effektiva och säkra byggarbetsplatser, säger Kjell Sundlin, Försäljningschef för HAKI i Sverige, i ett pressmeddelande.

Det är inte enbart storleken som gör väderskyddet unikt. Istället för att, som brukligt, fästa in ställningens konstruktion i fastigheten förankras istället ställningar runt huset i specialgjutna betongbalkar i marken. På så sätt står väderskydd och ställningar stabilt, helt skiljt från huset.

– I projekt Sävehuset används en helt annan konstruktion för att säkra väderskyddet och ta upp de krafter som uppkommer, säger Jens Sjöberg, VD för XERVON i Sverige.

Själva ombyggnationen av Sävehuset utförs av NCC/Nybergs Entreprenad, som också gett Xervon uppdraget, och totalbudgeten för projektet uppgår till 275 miljoner kronor. Projektet inleddes för XERVONs åtta montörer i maj 2015 och pågår till februari 2016 då den nya fastighetens väggar och tak ska vara på plats. Den nya gymnasieskolan beräknas att stå färdig 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094