23948sdkhjf

Dubbelspel på Lulebo

Uppgifter har kommit fram som pekar mot att Lulebos styrelse, vid förhandlingar om fastighetsförsäljning, gått bakom ryggen på tidigare vd:n Sari Ekblom. Detta rapporterar Norbottens Kuriren.
Affären rör de förhandlingar som just nu pågår mellan Lulebo och Rikshem angående försäljning av lägenhetsbestånd. Enligt Norrbottens Kuriren trodde Lulebos nyligen avgående vd, Sari Ekblom, att hon i rollen som bolagets vd, skulle vara delaktig i arbetet med vilka fastigheter som ska säljas, när samt till vilket pris. Men så är inte fallet.

I början av maj fattade kommunledningen beslut om att delar fastighetsbeståndet ska säljas. Detta på grund av att Lulebo ensamt inte klarar av att bygga bort Luleås bostadsbrist, utan fler aktörer som kan bygga och utveckla Luleå måste etablera sig.

Tillsammans med biträdande kommunchef Peter Kieri och konsulten Newsec utvecklar Sari Ekblom en lista på 2 457 lägenheter som de anser sig kunna sälja. Medan Sari Ekblom och personalen på Lulebo har arbetat med den aktuella listan har det pågått en parallell process med en annan fastighetslista på 1 400 bostäder. Denna lista har Sari Ekblom aldrig känt till. Istället har den godkänts av Lulebos styrelse, utan Sari Ekbloms kännedom.

"Nu är jag verkligen förbryllad. Jag har ju, som ni känner till, vid ett flertal tillfällen efterlyst listan avseende de 1 400 lägenheter, som vad jag förstår, ingår i diskussionerna med presumtiv köpare, utan framgång. Av Newsec har jag fått till svar att de inte får delge mig den listan. Enligt Newsec har ni haft listan, trots att ni har uppgett motsatsen till mig", skriver Sari Ekblom den 10 juni till styrelseordförande Emma Engelmark och Peter Kieri, som när hon senare får lämna bolaget blir tillförordnad vd i Lulebo.

När Sari Ekblom får ta del av listan, som senare får ett tillägg på 200 bostäder, stämmer den inte överens med den bruttolista om ca 3 000 lägenheter som tidigare varit aktuell. Hon får även via Newsec kännedom om att möte med en tilltänkt köpare hållits utifrån den nya listan och att köparens besiktningsmän besökt fastigheterna.

Sari Ekblom rapporterar till styrelsen att vd och Lulebo utestängts från arbetet, och Emma Engelmark meddelar då att det är en alldeles normal process. Vidare hävdar Sari Ekblom att hon inte haft kännedom om att det rör sig om en verksamhetsövergång. Men detta instämmer inte Emma Engelmark i:

”I början av maj presenterades förslaget till ett nytt ägardirektiv, innan det gick upp till behandling i först kommunstyrelsen och därefter kommunfullmäktige. Allt har varit öppet hela vägen fram till fullmäktiges beslut.” , skriver Lulebo på sin hemsida.

Sari Ekblom lämnade Lulebo 30 juni och tf vd Peter Kieri vill inte uttala sig om orsaken till hennes avgång:

– Jag har inga kommentarer, utan det måste vara en fråga för styrelsen i Lulebo, säger han till P4 Norrbotten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063