23948sdkhjf

Ansvarig Sundsvallsbron: "Det ska inte kunna hända"

Nu ska polisen utreda vem som bär det juridiska ansvaret för konstruktionsfelet på Sundsvallsbron.
Häromdagen släppte ett betongfundament från Sundsvallsbron och krossade en bil. Orsaken till raset var att bultarna som höll upp betongelementet gav vika från balken där de var fästa. Ingen person skadades, men bara några minuter innan hade personal jobbat på platsen. Detta rapporterar P4 Västernorrland.

Enligt Trafikverket så finns ett avtal med garantiåtaganden på flera miljarder med leverantörerna JVS, Joint Venture Sundsvallsbron.

– Vi har frikostiga garantier på flera miljarder, så vi är inte oroliga att det här kommer att drabba skattebetalarna, säger Trafikverkets projektchef Magnus Lundberg, till radion.

Flera hundra bolag har varit involverade i projektet, men JVS är de som Trafikverket har anlitat som huvudansvariga. JVS består i sin tur av ett konsortium med av tre företag; danska företaget Pihl, som numer har gått i konkurs, österrikiska Strabag och tyska Max Bögl.

– Jag är mycket förvånad över att det här har hänt, det ska inte kunna hända, säger projektdirektören Lothar Birsenbaum, som är högste chef för JSV, till radion.

Pihl Design, med hjälp av underleverantören ISC, är det bolag som anlitats för konstruktionsberäkningarna och företaget Sublim har tillverkat elementen utifrån kalkylerna. Det juridiska ansvaret kommer nu att utredas av polisen och arbetsmiljöverket. Om felet visar sig ligga hos Pihl kan det bli svårt för JSV att stämma dem eftersom de har gått i konkurs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093