23948sdkhjf

Höjda småhuspriser

Småhuspriserna steg med nästan fyra procent under tremånadersperioden maj – juli 2015, jämfört med den föregående perioden februari – april 2015.
På årsbasis, senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period ett år tidigare, har priserna stigit med 9 procent.

Gotland i topp
Mellan de två senaste tremånadersperioderna redovisas stigande priser i 19 av Sveriges 21 län. Det län där priserna på småhus steg mest var Gotlands län med 12 procent, följt av Norrbottens län med 8 procent.

Sjunkande priser redovisas i två län. I Dalarnas län sjönk priserna med 4 procent, samtidigt som priserna i Kalmar län sjönk med 1 procent. I storstadsregionerna Stor-Malmö, Stor-Göteborg och Stor-Stockholm steg priserna mellan 4 och 5 procent.

Ökning inom alla län
Fördelat regionalt på län och årsbasis steg priserna i samtliga 21 län. Den största prisuppgången redovisas i Västmanlands län med 14 procent. De lägsta prisuppgångarna återfinns i Jämtlands och Kalmar län med 3 procent. I storstadsregionerna Stor-Malmö, Stor-Göteborg och Stor- Stockholm steg priserna mellan 8 och 13 procent.

Det genomsnittliga priset för en småhusfastighet i landet uppgick till nästan 2,5 miljoner kronor under perioden maj – juli 2015.

För närvarande är den genomsnittliga handläggningstiden vid Lantmäteriets fastighetsinskrivning 28 arbetsdagar. Detta gör att den senaste tremånadersperioden till största del utgörs av uppgifter avseende månaderna maj och juni.

Artikeln är en del av vårt tema om Branschtal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079