23948sdkhjf

Hushållen övertygade om fortsatt prisuppgång

Boprisindikatorn för augusti visar ingen dämpning i hushållens boprisförväntningar.
Hushållens förväntningar på bostadspriserna ligger kvar på samma höga nivå som förra månaden, 67. Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga på 0,13 procent om ett år och andelen som planerar att binda sina räntor sjunker med 2 procentenheter från förra månaden, nu nere på 3 procent. Det visar Demoskops och SEBs Boprisindikator för augusti 2015.

– Hushållen är övertygade om fortsatta prisuppgångar. Detta trots att vissa fastighetsförmedlare och andra bedömare snarare tror på en avmattning. Hittills har hushållen fått rätt och bopriserna fortsätter uppåt. Det förklaras delvis av fortsatt sjunkande räntor men också av att förväntningarna till viss del är självuppfyllande. Boprisindikatorn ger därmed en viktig indikation för framtiden, säger SEB:s privat- välfärdsekonom Jens Magnusson, i ett pressmeddelande.

Boprisindikatorn
I samarbete med SEB genomför Demoskop varje månad sedan 2003 en mätning i syfte kartlägga allmänhetens bild av hur villa- och bostadsrättspriserna kommer att utvecklas framöver. Undersökningen mäter också vad man tror om reporäntans utveckling och huruvida man planerar att binda sina rörliga räntor, i de fall man har några, inom kort eller inte.

Boprisindikator är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078