23948sdkhjf

Byggfusk kan ligga bakom storbrand

Poseidon utesluter inte att byggnadsfusk kan ha orsakat branden som sent på måndagsnatten tog fyr i ett bostadsområde i Kortedala i Göteborg.
Runt 200 boende har evakuerats från de cirka 70 lägenheter som drabbats av branden. Anders Söderman, vd på det berörda fastighetsbolaget Poseidon, menar att byggnadsfusk kan ligga bakom. Detta rapporterar Göteborgs Posten.

– Huset är ett äldre betonghus som renoverades 1990. Konstruktionen har inte stått emot och det är något som har gått fel. Nu måste vi utreda om man har följt de byggregler som man hade när huset byggdes, eller om det finns fusk inblandat, säger Anders Söderman, till tidningen.

Branden startade med en omkullvält oljeflaska i köket. Därefter spreds branden, enligt räddningstjänsten genom ventilationssystemet upp till takkonstruktionen. Där ska lågorna ha spridit sig snabbt i det en och en halv meter höga vindsutrymmet.

– Vindsutrymmet är inte till för någon typ av förvaring – utan det är frågan om ett betongvalv, där yttertaket hålls upp av stolpar, förklarar Anders Söderman.

Kan påverka hela branschen
Totalt är det 400 lägenheter som har byggts enligt samma konstruktion i det berörda bostadsområdet. Enligt Anders Söderman kan den aktuella branden tvinga bostadsbolag i hela Sverige att se över brandsäkerheten i olika flerfamiljshus.

– Det här kan påverka hela Sverige. Det här är nog inget specifikt för Kortedala. Att man stolpar upp tak på betongvalv är inget ovanligt.

En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har gjorts av Polisen och gäller den kvinna som antas ha orsakat branden. Om huset visar sig vara felkonstruerat kan det enligt Polisen bli aktuellt med ytterligare brottsrubriceringar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078