23948sdkhjf

Trasmattan: Toppkvalitet i tufft läge

Utopia Arkitekter som ligger bakom skisserna för Midsommarkransen hoppas nu att förslaget ska bli inspiration till fler byggen i problematiska lägen.
Förslaget ”Trasmattan”, inom fastigheten Herbariet i Midsommarkransen, som Utopia Arkitekter tagit fram är en färgsprakande 270 meter lång fasad som slingrar sig längs med Essingeleden. Projektet omfattar 375 bostäder, 225 hyresrätter och 150 bostadsrätter, förskolor och en ny stadspark. Ett omfattande utrednings- och gestaltningsarbete har resulterat i ett arkitektoniskt iögonfallande förslag med blandade upplåtelseformer och varierade bostadsstorlekar.

– Det här är ett väldigt krävande projekt i och med närheten till Essingeleden. Med vårt förslag lyckas vi ändå levererar en bullerfri boende- och utomhusmiljö i området och möter alla kommunens krav samtidigt som det arkitektoniskt förhåller sig följsamt till områdets tydliga karaktär, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Innanför skärmbyggnaden uppförs ett antal mer traditionella kvarter som med sin oregelbundna form anspelar på Midsommarkransens karaktär och ger en intressant och varierad stadsplan. Byggnaderna i förslaget varieras i höjd mellan fyra och sex våningar.

– Trasmattan är ett bra exempel på hur vi i ett snabbväxande Stockholm kan bygga högkvalitativa och vackra bostäder även i mer utmanande lägen. Vi hoppas att det kan inspirera till fler projekt i de många områden där det finns möjlighet att bygga men man kanske tidigare har avstått på grund av bullerproblematik som gjort det svårt att få fram arkitektoniskt högkvalitativa förslag.

Järntorget, Åke Sundvalls Bygg och Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB) har tilldelats markanvisning för projektet.

Byggstart för projektet är beräknad till 2018 med inflyttning planerad till 2020.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063