23948sdkhjf

VD:n: ”Köp inte träbranschens propaganda”

Politikerna måste frigöra sig från träbranschens propaganda om att trä är det bästa byggmaterialet i alla lägen. Det skriver Entreprenörföretagens vd Johan Lindström i en debattartikel på altinget.se.
I artikeln pekar Johan Lindström, som också är förbundsdirektör vid Plåtslageriernas Riksförbund, på att trenden med att bygga flerbostadshus i trä verkar hålla i sig.

Och träbyggandet är ett resultat av intensiv lobbyism, enligt vd:n.

”Träbranschen har de senaste åren framgångsrikt lyckats påverka allt från politiker till byggbolag med sin lobbyverksamhet. Förra regeringen satsade cirka 40 miljoner skattekronor i projektet Trästad 2012 och nu gör till exempel Folkhem en miljardsatsning på bostadshus i trä som delfinansieras av pengar från Fjärde AP- fonden. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) går i sina företrädares fotspår och förespråkar ett ökat byggande i trä”, skriver han.

Johan Lindström menar att det är en villfarelse att trä skulle vara det mest miljövänliga byggmaterialet.

”Men sanningen är att stål och plåt är betydligt mer hållbara byggmaterial, bland annat för att de är både återvinningsbara och underhållsfria”, skriver han och vänder sig i artikeln direkt till bostadsministern:

"Jag vill därför uppmana Mehmet Kaplan att inte köpa träbranschens propaganda utan att istället göra en lite djupare analys. En ökad satsning på stål i byggandet skulle nämligen kunna bidra till ett mer miljövänligt samhälle, ge ett uppsving i den svenska byggbranschen samt stärka svensk ekonomi", avslutar Johan Lindström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094