23948sdkhjf

Accelererande bostadspriser efter sommaren

Prisökningen för hela landet visar på 12 procent för bostadsrätter och 10 procent för villor.
De senaste en- och tremånadsperioden har priserna på bostadsrätter i de tre storstadsområdena fortsatt uppåt med mellan 2 och 6 procent. Rikssiffran på antalet bostadsrätter har minskat med mellan 1 och 5 procent, men är en följd av att andelen dyra Stockholms- och Göteborgslägenheter minskat kraftigt under sommaren. Villapriserna ligger still den senaste enmånadsperioden, men har rört sig uppåt 1 procent på tre månader. Årstakten i riket fortsätter vara hög med plus 12 procent för bostadsrätter och plus 10 procent för villor. Det framgår av ett pressmeddelande från Svensk Mäklarstatistik.

– Att riksmedelpriset för bostadsrätter gått ned, beror uteslutande på att andelen sålda lägenheter i storstadsområdena sjunkit kraftigt under sommaren. Lägenheterna där, främst i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg, har såpass mycket högre pris per kvadratmeter att när dess andelar sjunker så faller också riksgenomsnittet under sommaren. I samtliga storstadsområden ökar priserna med 2 procent eller mer, uppger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

Göteborg har haft de största prisökningarna sett över de sista 12 månaderna med en 21-procentig ökning. Tittar man på villamarknaden har Stor-Stockholm haft en prisökning på 17 procent de senaste 12 månaderna.

Staffan Tell, talesperson på Hemnet, kommenterar i samma pressmeddelande att han tycker det ska bli spännande att se hur de nya amorteringskraven påverkar:

– När Finansinspektionen berättade om ett amorteringskrav för bolån tidigare i år, skapade det en febril aktivitet på bostadsmarknaden där många ville sälja och köpa innan reglerna började gälla. Det ska bli intressant att se vad det nya amorteringskravet kommer att få för genomslag på marknaden under hösten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078