23948sdkhjf

Efter kritiken: Nobel Center sänks

Byggnaden ansågs riskera att förminska Slottet och Nationalmuseum. Nu både sänks och kortas Nobel Center i Stockholm.
Nobelhuset AB fick 2012 en markanvisning för att bygga ett Nobel Center på Blasieholmen.

Det ursprungliga förslaget, ritat av David Chipperfield Architects, har varit ute på plansamråd. Byggnaden, som ska innehålla ett Nobelmuseum, har fått kritik för sin volym.

Länsstyrelsen, skönhetsrådet, kulturförvaltningen och Stadsmuseet kritiserade alla planerna.

De har menat att byggnaden skulle bli för dominerande i stadsbilden. Stockholms stads skönhetsråd tyckte bland annat att byggnaden riskerade att förminska Slottet och Nationalmuseum.

Det nya förslaget innebär att huset ska se ungefär likadant ut, men vara både kortare och lägre. Höjden på huset sänks motsvarande ett våningsplan, cirka 3 meter, samtidigt som det även kortats med cirka 4,5 meter.

– Jag är mycket nöjd med förslaget. Nu kommer Nobel få en central plats med en vacker byggnad som sticker ut. Ny, spännande och bra arkitektur måste få synas och ta plats i stadsbilden samtidigt som den respekterar kringliggande byggnader, säger Roger Mogert (S), Stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

– För oss har det varit viktigt att lyssna på de synpunkter som framkommit. Vi är nöjda med de lösningar som David Chipperfield Architects föreslagit, kommenterar Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079