23948sdkhjf

Stor omorganisation på NCC

Fem istället för sju affärsområden, eventuella varsel och ett nytt självständigt börsnoterat bostadsutvecklingsbolag. Nu möblerar byggjätten om till en kostnad av en kvarts miljard.
NCC kommer under hösten att presentera en ny strategi för de kommande fem åren som bland annat innebär ett ökat fokus på tillväxt i Norden inom bygg och anläggning. Det framgår av ett pressmeddelande från byggföretaget.

Målet är att den nya strategin ska sjösättas vid årsskiftet, enligt ledningen.

– Goda marknadsförutsättningar i Norden innebär att intresset för våra hemmamarknader ökar från internationella aktörer och NCC möter idag högt specialiserade konkurrenter i anbudsprocesserna. Med de förändringar som nu genomförs får NCC en specialiserad nordisk organisation med stark lokal närvaro. Med specialisering får vi bättre kraft att utveckla och erbjuda gemensamma koncept och lösningar till våra kunder på alla våra marknader, säger Peter Wågström, koncernchef för NCC.

Färre affärsområden och eventuella varsel
Den nya strategin innebär en ny organisation där dagens sju affärsområden blir fem. De fyra landsbaserade Construction-enheterna delas i två nordiska affärsområden, NCC Infrastructure och NCC Building. NCC Roads bildar det nya affärområdet NCC Industry, exklusive vägserviceverksamheten som flyttas till NCC Infrastructure. NCC Housing och NCC Property Development kvarstår som affärsområden.

Styrelsen har dessutom gett ledningen i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att skapa ett självständigt börsnoterat bostadsutvecklingsbolag med utgångspunkt i affärsområdet NCC Housing.

Enligt pressmeddelandet kan samordningen av affärsområden innebära att ”viss övertalighetet” uppstår. NCC uppskattar att kostnaderna förknippade med omorganisationen kommer att uppgå till 250 miljoner kronor och huvudsakligen belasta resultatet i det fjärde kvartalet 2015 och det första kvartalet 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095