23948sdkhjf

Sverige ska hjälpa Kina till grönare byggande

Forskare från Kina och Luleå ska samarbeta för ett mer klimatsmart byggande.
Samarbetet inkluderar även Kinas största byggföretag, samt NCC och Lindbäcks Bygg AB från Sverige.

Initiativet ska ha kommit efter kinesiskt intresse att minska sina utsläpp i landet, berättar Jutta Schade, byggforskare vid Luleå tekniska universitet, för Building Supply. I Kina står byggsektorn för hela 25 procent av utsläppen av växthusgaser.

– Målet med samarbetet är att vi ska ta fram praktiska metoder för industriellt byggda hus, säger Jutta Schade.

Metoderna ska projektledare, byggherrar och myndigheter i Kina och Sverige kunna använda för att bedöma energiåtgång och utsläpp under en byggprocess.

Det är framförallt under byggprocessen som de stora utsläppen och energiläckagen sker. För att minska de här negativa effekterna kan det handla om att kunna välja rätt isoleringsmaterial, transporter, råvaror och konstruktionslösningar.

I Kina är statens intresse för att minska utsläppen stort och Sverige ses som ett föregångsland när det gäller dessa frågor.

– Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Sveriges byggindustri räknar med att det går åt mellan 20-85 procent så kallad inbyggd energi under uppförandet av en byggnad, det vill säga den energi som går åt medan man bygger. Sedan är ofta den färdiga byggnaden relativt energieffektiv, säger Jutta Schade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095