23948sdkhjf

Så många gör olagligt hemmafix

Hela 44 procent av landets invånare har någon gång brutit mot de föreskrifter som finns för elarbeten. Det visar Skanskas Sifo-undersökning Säkerhetsbarometern.
Enligt undersökningen är det framförallt männen som utmanar ödet med elen, trots att det finns regler och lagar för vilka moment man får och inte får utföra själv.

De allra flesta elarbeten är olagliga att utföra, om man inte är behörig installatör eller utför arbetet under påsyn av en installatör godkänd av Elsäkerhetsverket.

Men i Skanskas Säkerhetsbarometer verkar långt ifrån alla känna till detta, särskilt inte männen. Hela 39 procent av alla män har nämligen någon gång själva bytt en strömbrytare mot en dimmer. Undersökningen visar även att närmare var femte person i landet har bytt ett ojordat vägguttag mot ett jordat trots att detta strider mot lagen.

– Framförallt är brandrisken hög om man gör fel med elen och långt ifrån alla hushåll är rustade för en eventuell brand. Även risken för felkoppling eller att få ström i sig eller andra som följd är stor. Att närmare var tredje hushåll, 29 procent, inte äger en brandsläckare är mycket oroväckande, säger Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson, skyddsombud på Skanska, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079