23948sdkhjf

Röster om regeringens bostadssatsning

Så säger några av byggindustrins största aktörer om regeringens budgetproposition.
På måndagsmorgonen offentliggjordes regeringens budgetproposition. Den största satsningen öronmärks till bostäder – 5,5 miljarder kronor – och synpunkterna gällande den investeringen var många. Building Supply listar ett urval av dem:

Anna-Karin Hatt, vd Almega:

"Passade på att växla några ord med Ola Månsson, min VD-kollega på Sveriges Byggindustrier, på lunchen idag. Även om vi som synes hade trevligt på lunchen är vi båda lika bekymrade över regeringens förslag att försämra både RUT- och ROT- avdrag. Med den typen av förändringar blir det färre jobb, inte fler."

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier:

"Erfarenheter från tidigare perioder där investeringsbidrag funnits har visat att det inte har lett till att öka bostadsutbudet. Ett stöd för boende borde riktas direkt till individer och familjer och inte till byggbranschen."

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna:

"Nyproducerade bostäder är ytterst välkomna men att rikta bostäderna till dem som står längst från bostadsmarknaden slår fel. Nyproducerade bostäder kommer alltid att vara dyrare än de som redan finns."

Anders Lago, förbundsordförande HSB:

"Sverige har en akut bostadskris och situationen påminner om den som vi hade för 100 år sedan, då HSB bildades. För att lösa situationen krävs en storsatsning på en bred och långsiktig bostadspolitik. Det saknar jag i regeringens budget som presenterades idag".

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH:

"Att bygga radikalt mycket nytt är svårt eftersom vi inte har en produktionsapparat som är anpassad för en fördubbling av byggandet. Folk känner sig inlåsta i nuläget."

Johan Lindholm, ordförande Byggnads:

"Jag välkomnar att regeringen nu gör satsningar på att få fler i jobb. Fler bostäder och förbättrad infrastruktur är helt nödvändigt. Däremot behövs mycket större satsningar än de som regeringen nu presenterar. Jag vill se en annan ekonomisk politik där regeringen lånar pengar för att genomföra nödvändiga rejäla reformer. Det kan handla om att låna upp 50-60 miljarder för att möta den bostadsbrist som råder i landet och genomföra satsningar för att upprusta och energieffektivisera våra miljonprogramsområden", menade Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062