23948sdkhjf

Kina-beslutet som får svensk träindustri att jubla

Kina ska öka sitt byggande i trä framöver. Ett beslut som välkomnas av Jan Söderlind, internationell direktör på Svenskt Trä.
– Det officiella stödet för ökat träbyggande i Kina är efterlängtat. Beslutet kommer att få en påtaglig positiv inverkan på den kinesiska trämarknaden, även om effekterna inte blir synliga omgående, säger Jan Söderlind i ett pressmeddelande.

Kinas beslut om ökat träbyggande framgår i ett direktiv som undertecknats av Kinas bostadsminister och tillika chefen för det kinesiska bostadsministeriet MOHURD (Ministry of Housing and Urban-Ural Development) Chen Zhenggao.

Enligt svenskt trä är det första gången Kina skriver på ett direktiv för ökat träbyggande och det innebär ett stort genombrott för träbyggande på världens största byggmarknad.

I direktivet anges att användandet av trä ska öka bland annat i takpåbyggnader, utfackningsväggar, turistanläggningar, skolor, sjukhus och övriga officiella byggnader.

Detaljerad plan
Enligt den svenska branschorganisationen arbetar de kinesiska myndigheterna nu med en detaljerad plan som ska innehålla skattemässiga och finansiella styrinstrument för att öka träbyggandet.

En expertkommitté ska också tillsättas med uppgiften att utvärdera, övervaka och ta beslut i viktiga projekt inom träkonstruktion, inklusive olika former av demonstrationsprojekt. Nya koder och standarder kommer också att tas fram för att underlätta industrialisering av träkomponenter i byggnader.

Jan Söderlind bedömer att beslutet på sikt kommer att få mycket positiva effekter för svensk sågverksindustri och den svenska träindustriexporten

– Men beslutet bygger också på den ökande miljömedvetenheten i Kina. Landet har stora utmaningar inom miljöområdet vilket Kinas regering är väl medveten om. Trä är ett förnybart byggmaterial som kan bidra till att minska deras klimatpåverkan, säger Jan Söderlind.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079