23948sdkhjf

Bostadsbolag höll tyst om radon

Kommunalt bostadsbolag anklagas för att under flera år ha mörkat höga radonvärden.
Karlstads kommunala bostadsbolag, KBAB, har hamnat i blåsväder i lokal media. Det är Nya Wermlands Tidningen, NWT, som berättar om hur bostadsbolaget nu anklagas för att ha undanhållit information om höga radonvärden.

Bakgrunden är att under vintern 2013 och våren 2014 pågick mätningar i ett av bolagets hus på Kvarnberget i Karlstad.

I nästan hälften av lägenheterna uppmättes värden som översteg riktvärdet, som är 200 becquerel per kubikmeter luft. I ett fall var det värden på över 400 becquerel.

Men resultaten kommunicerades aldrig till hyresgästerna, skriver NWT. Bolaget ska snarare ha försökt mörka de höga värdena, uppger tidningens källor.

– Vi har till och med frågat en bovärd, men beskedet var att det inte var någon fara, säger en av husets boende, till tidningen.

Under ett informationsmöte mellan KBAB och de boende nyligen kom mätningarna på tal. Men inte heller då fick de hyresgästerna ta del av resultaten.

Ewa Larsson arbetar sedan ett år tillbaka med radonfrågor på det kommunala bostadsbolaget. Hon förnekar mörkning, men medger samtidigt att ärendet inte skötts helt rätt.

För närvarande planerar KBAB en större renovering av huset. Bland annat ska ventilationen bli bättre, något som tros lösa radonproblemet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079