23948sdkhjf

De arbetar för att öka kunskaper om trä

Svenskt Trä: "Det är av stor vikt att vi fortsätter informera och inspirera".
Det byggs mer med limträ än någonsin, vilket försäljningsrekordet 2015 är ett bevis på. Svenskt Trä, som tror att kurvan kommer att stiga brant uppåt, menar att det bara krävs lite mer kunskap om materialets egenskaper. Enligt en undersökning som Prospector gjort för Svenskt Trä visar att 47 procent av 1000 tillfrågade personer som jobbar i byggbranschen anser sig ha begränsade eller otillräckliga kunskaper om limträ.

– Kunskapen har ökat på senare år, men det är av stor vikt att vi fortsätter informera och inspirera, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä, i ett pressmeddelande.

Robert Kliger, professor i konstruktionsteknik på Chalmers, betonar vikten av att fortsätta satsa på såväl utbildning som forskning om trä:

– Det är viktigt att inte bara lära sig hur man bygger med trä utan även varför. Här har skogsindustrin ett stort ansvar som måste skapa rätt förutsättningar och tydligt visa att forskning och utbildning om trä har högsta prioritet, uppger han och fortsätter:

– Många hamnar på en stor konstruktionsbyrå där det mesta byggs i betong. Erfarenheten av att bygga med trä är begränsad.

Med bättre argument och beslutsmodeller skulle det byggas mer i trä. Det är Robert Kliger övertygad om. Han tycker att det idag saknas verktyg för att underlätta bra beslut.

– Det skulle vara bra om beställare, såväl privata som kommunala och statliga, uttrycker sina behovskrav utan att nämna eller välja material.

Även Tomas Alsmarker, som är vd för Nyréns Arkitektkontor, tror att om kraven ställs från beställarna så blir marknaden tvingad att lära sig.

– Bygg kunskap hos byggherrarna. De behöver kunna mer när de ställer krav, inte minst om miljöargumentet som är väldigt viktigt. Vill de bidra till minskad klimatpåverkan eller inte?

Limträkommittén inom Svenskt Trä, ett forum för teknisk information och utveckling, jobbar bland annat för att öka kunskapen om metoder och möjligheter. Kommittén medverkar till utbildning, stödjer forskning och sprider information. I april lanseras till exempel nya Limträhandboken Del 1 - 3. Baserat på den ska bland annat utbildningsmaterial för universiteten arbetas fram. Limträkommittén kommer även att arrangera utbildningar för bland annat byggkonsulter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094