23948sdkhjf

Byggstart för KTH Live-In Lab

Ett labb, tre byggnader, och även hem för 300 studenter som väntas stå klart till hösten 2017.
Byggstarten för KTH Live-In Lab drog på onsdagen i gång klockan 11.00. På plats fanns ministern för högre utbildning och forskning – Helene Hellmark Knutsson – som förevigade ögonblicket med ett handavtryck i betongen.

KTH Live-In Lab är en testbädd i en verklig miljö för utveckling och innovation inom boendesektorn. KTH Live-In Lab är ett labb, tre byggnader, och även hem för 300 studenter. Studentlägenheterna byggs och förvaltas av Einar Mattsson AB och kommer förses med det senaste inom resurseffektiv teknik vilket möjliggör studier av system, teknik, livsstil och beteenden.

Dessutom skapas ett flexibelt labb i fullskala på cirka 300 kvadratmeter, där studenter ska bo. Dessa bostäder byggs om varje år för att möjliggöra tester av nya boendeformer och innovativ teknik.

– Det känns fantastiskt att delta i ett projekt som verkligen tar tag i frågan om hur vi ska leva och bo i framtiden. Här kommer vi ha möjlighet att testa nya innovationer i en verklig boendemiljö i många år framöver, säger Linda Teng, projektledande arkitekt på Semrén & Månsson, i ett pressmeddelande.

Ett uttryckligt mål med KTH Live-In Lab är att minimera tiden från innovation till implementering och på så sätt kunna bidra till att fler och bättre bostäder kan byggas snabbare.

– Våra lagar och regler har inte hängt med i de explosionsartade tekniska landvinningar som skett och sker i alla branscher. Om vi fullt ut kan nyttja den senaste tekniken kan vi skapa bättre boendemiljöer och dessutom påverka hur vi bygger våra bostäder i framtiden, säger Jonas Anund Vogel, projektledare för KTH Live-In Lab, i samma pressmeddelande.



Fakta: KTH Live-In Lab

Är ett samarbete mellan KTH och Einar Mattsson, där Semrén & Månsson är arkitekter och en av åtta samarbetspartner för utvecklandet av labbet. Projektet har stöttas med cirka fem miljoner kronor av Vinnova för att skapa samarbetsstrukturer och affärsmodeller kopplade till KTH Live-In Lab - en testbädd för innovativa miljötekniska produkter och tjänster inom boende- och byggsektorn, som nu byggs på KTH Campus, Valhallavägen.
Inflyttning sker från hösten 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079