23948sdkhjf

Regeringens mål: Enklare bygglov för flyttbara hus

Tillfälliga bygglov för flyttbara hus av enklare modell ska hjälpa till att lösa bostadsbristen.
Regeringen vill att regler ska bli enklare när det gäller att få bygglov för flyttbara bostäder, skriver TT. Förslaget är ett resultat av den migrationsöverenskommelse som regeringen och Alliansen gjorde förra året.

Nu har regeringen skickat ut förslagen på remiss, och ett svar väntas fås innan årskiftet. Planen är att de nya reglerna ska träda i kraft 1 juli nästa år, ända fram till 2023. I förslagen står också att tidsbegränsade bygglov ska kunna ges för tio år, tillsammans med en möjlighet att kunna förlänga byggloven i fem år till.

– Skillnaden blir att det blir enklare och går snabbare att få fram tillfälliga, flyttbara bostäder. Vi har en akut bostadsbrist och det här gör det lättare för kommunerna att på kort sikt få fram bostäder, säger bostadsminister Peter Eriksson till TT.

Reglerna ska förenkla placerandet av flyttbara bostäder, även på mark som inte är planerad för bostäder. Enligt förslaget ska hälso- och miljöskyddsreglerna vara desamma som för permanenta bostäder, men öppnar samtidigt för att de ska kunna vara mindre än vad som krävs för permanenta bostäder.

– Det byggs mer än vad det gjorts på flera decennier, men trots det finns det akut bostadsbrist i många kommuner. Förslaget möter kommunernas behov av att kunna tillgodose det akuta bostadsbehovet med hjälp av tillfälliga bostäder. Det ska inte ersätta permanent bebyggelse, säger Peter Eriksson.

Enligt förslaget ska de inte finnas utrymme för kommuner att ställa egna krav på själva utförandet, till exempel utformning, utan reglerna ska vara lika för hela landet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08