23948sdkhjf

Storleverans för Martinsons limträ

Företaget tillhandahåller 1450 kubik KL-trä till Linköpingsprojektet Valla Berså.
Valla Berså, som byggs av Åhlin & Ekeroth på uddrag av Lindsténs fastigheter, blir Linköpings första lerbostadshus i KL-trä. Martinsons levererar 1450 kubik av limträ och 3 800 kvadrat regelvägg till projektet, som ska stå färdigt hösten 2017.

Huset, som ska rymma 69 hyresrätter samt flera butikslokaler är starkt miljöpräglat. Energin till huset tas från solpaneler på taket och 230 meter djupa borrhål. Dessutom kommer KL-träet binda dygt 950 ton koldioxid, enligt miljövarudeklarationer som Martinsons låtit EPD Norge ta fram.

– Det känns självklart men ändå väldigt glädjande att de valt KL-trä till ett hus med en så tydlig miljöprägel. Valla Berså är dessutom ett fint exempel på materialets möjligheter också när det gäller mer fantasifulla konstruktioner, säger Johan Königsson, projektledare på Martinsons.

Eftersom Valla Berså är, likt namnet antyder, format som en berså har Martinsons konstruktörer fått sig en utmaning. Eftersom KL-träelementen är naturligt raka och innerväggarna i huset måste vara vinkelräta, hängs den runda ytterfasaden, klädd med stående panel, på stommen.

– KL-träelementens knutpunkter blir lite speciella men det har varit både spännande och intressant att lösa det, säger Johan Königsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094