23948sdkhjf

VVS-utmaning i blåklassade Stadsbiblioteket

Tyréns upprustning och modernisering måste ske med "stor hänsyn till kulturhistoriska värden".
Tyréns har fått uppdraget att projektera VVS-installationer i Stockholms Stadsbibliotek som är en blåklassad byggnad. Det innebär att höga krav ställs på arbetet, för att inte byggnadens estetik och antikvariska värden ska försvinna.

– Att arbeta med byggnader av det här slaget innebär att man exempelvis inte får ta hål i väggar, fasader eller bjälklag. Alla installationer ska dessutom placeras så osynligt som möjligt. En stor utmaning är att förebygga kalldraget vid entréerna och den stora rotundan samt att motverka de höga radonhalterna. Detta förutsätter kreativitet så att byggnaderna rustas för att vara långsiktigt hållbara både estetiskt och miljömässigt, säger Jan Berglund, uppdragsansvarig VVS på Tyréns.

För projektet kommer Tyréns ta fram systemhandlingar, där de ansvarar för all VVS-projektering. Det innebär byte av alla luftbehandlings- och rörinstallationer inklusive sprinkler och styr. Ombyggnationen av biblioteket väntas vara klar 2020. Biblioteket, som är från 1928, måste på grund av Stadsmuseets blåklassning moderniseras med "stor hänsyn till de kulturhistoriska värdena".

– Det är självklart en ära att få arbeta med en byggnad som är en sådan central del av Stockholm och dess historia, säger Jan Berglund. Vi har tidigare genomfört uppdrag i flera blåklassade byggnader, bland annat i Rådhuset, Stallmästaregården och Hamburgerbryggeriet, säger Jan Berglund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111