23948sdkhjf

Grön takexpert tog in miljoner genom crowdfunding

Greentech-bolaget Urbangreens emission blev snabbt fulltecknade via plattformen Pepins.
Bolaget Urbangreen, som specialiserar sig på bland annat sedumtak och biotopväggar, lanserades i förra veckan på crowdfundingplattformen Pepins.

Plattformen låter företag ta in kapital genom crowdfunding i utbyte mot aktieandelar och har tidigare låtit delägare köpa in sig i företag som Kronfönster och Alvestaglass.

Efter åtta dagar var emissionen fulltecknad och man kan nu räkna in 670 nya delägare som bidragit med ett tillskott på 20,1 miljoner kronor. Investmentbolaget Spiltan stod för den största enskilda investeringen, som hamnade på 8 miljoner kronor.

– Det känns naturligtvis fantastiskt roligt att efter investering, både för miljö och plånbok. Det känns extra roligt att dessutom få med oss en så stark aktör som Spiltan, som också investerat i oss via Pepins. Tillsammans med kapitalet och våra 670 nya delägare ska vi nu sätta igång arbetet med att ta en så stark marknadsposition som möjligt, säger Marcus Edvinsson, vd för Urbangreen, i ett uttalande.

Bland Urbangreens uppdrag syns flera omtalade projekt: man har byggt Sveriges största sedumtak, som finns på Malmö Mässhall (17 000 kvadratmeter stort), tillsammans med det högst belägna gröna taket, som syns på en av byggnaderna i prisade området Malmö Live.

Man har även byggt det brantaste gröna taket – det 43 grader lutande taket som kallas skidbacken finns på nybyggda Teliahuset i Luleå. Ett av de projekt som lyfts fram mest är det man kallar ett socialt taklandskap på Stockholmsfastigheten S44 på Sveavägen, som i dag huserar både bar och matservering.

De gröna taken syftar till att fylla flera funktioner, som bland annat inkluderar system för att fördröja, magasinera och avdunsta vattnet direkt på byggnadernas tak och fasader, samtidigt som växtligheten renar luften i stadsmiljöer och skapar en större biologisk mångfald.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062