23948sdkhjf

Praktikantprojektet gav ringar på vattnet

Både kommunala bostadsbolaget Öbo och Skanska menar att försöket med så kallade "boendebyggare" blev lyckat.
I maj 2013 startade projektet Boendebyggare, efter att det kommunala bostadsbolaget Öbo i Örebro ställde sociala krav i upphandlingen av ett renoveringsprojekt.

Det innebar att man tog in arbetslösa som bor i närheten av byggarbetsplatsen för att fungera som praktikanter i projektet, en idé som sedan dess tagit fäste både inom det kommunala arbetet och inom byggbranschen.

Nu är renoveringarna snart färdigställda och när bolaget gör en utvärdering tillsammans med Skanska, som vann upphandlingen och därför varit samarbetspartner i projektet, kan man se ett gott resultat, skriver Nerikes Allehanda .

– Ungefär hälften av dem har hittat någon form av provanställning efter projektet, säger Pär-Erik Hedman, projektingenjör på Skanska, till NA.

Totalt har man i projektet haft 68 praktikanter, som bland annat arbetat som elektriker, målare eller snickare under perioden, varav 35 fått provanställningar hos antingen de båda medverkande företagen eller hos andra företag.

Inom Skanska har projektet satt avtryck i form av uppstarten av en fond som syftar till att utveckla arbetet med social hållbarhet. Samtidigt ser man att personalbristen på många ställen i landet gör att det är ett bra sätt att rekrytera.

– Det har spritt sig och blivit en nationell grej, säger Mats Eriksson, distriktschef på Skanska, till NA.

Just spridningen trycker även Öbo på, som menar att resultaten i Vivalla, där renoveringsprojektet genomförts, har inneburit förändringar både i närområdet och nationellt.

– I dag ställer alla kommunala bolag i Örebro krav, och många bolag runt omkring i landet hänger på, säger Anneli Sundqvist, inköpare på Öbo, om de sociala kraven i upphandlingar, till NA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095