23948sdkhjf

Satsning på sundare byggnader

För att uppnå bättre inomhusmiljö och färre byggskador presenterar regeringen en tredelad satsning.
Under tisdagen presenterade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson en tredelad satsning som ska förbättra byggmiljön. Boverket tilldelas 16 miljoner kronor för 2018 och 28 miljoner årligen från året därpå fram till och med 2021 för att genomföra satsningen.

Satsningen utgörs av tre delar: förstärkning av arbetet för att förebygga byggskador, kompetenssatsning för sundare bostäder och uppdatering av BETSI-undersökningen.

– I dag tillbringar de flesta av oss större delen av vår tid inomhus och det ska naturligtvis inte vara någon hälsorisk. Nu förstärker vi arbetet med att skapa bättre inomhusmiljö och säkrare hus, säger bostadsminister Peter Eriksson, i ett pressmeddelande.

För att förebygga byggskador förstärker regeringens Boverkets arbete med att förebygga och motverka dessa problem.

– Ett förstärkt arbete för att motverka byggskador och byggfel bidrar till ett effektivt byggande med lägre byggkostnader, sparade samhällsresurser och på sikt en ökad konsumenttrygghet, säger Peter Eriksson.

Sundare bostäder
För att förbättra inomhusmiljön anser regeringen att det är viktigt att rätt byggmetoder och byggmaterial väljs, och mot bakgrund av detta ger regeringen Boverket i uppdrag att öka kompetensen om inomhusfrågor.

– Det finns ett behov av att sammanställa, tillgängliggöra och sprida kunskap om hur inomhusmiljön i byggnader påverkas av val av material, byggteknik och utförande, exempelvis hur skador orsakade av fukt och mögel uppkommer och kan förhindras, säger Peter Eriksson.

Den tredje satsningen utgörs av att regeringen ger i uppdrag till Boverket att genomföra en uppföljning av den rikstäckande undersökningen BETSI, bebyggelsens energianvändning, tekniska status och innemiljö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109