23948sdkhjf

Antalet bygglov minskar – trots akut bostadsbrist

Experten: "I gruppen större kommuner utanför storstadsregionerna ser vi en tydlig nedgång"
Trots att Sverige är i skrikande behov av nya bostäder, cirka 600 000 bara de kommande åren, minskade antalet bygglov i hela landet under 2017 års sista kvartal, skriver TT.

En förklaring kan vara ett möjligt rapporteringsfel från Stockholm stad – något som nu ligger under utredning. Däremot är nedgången tydlig i kommunerna utanför storstäderna. Det uppger Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket.

– I gruppen större kommuner utanför storstadsregionerna ser vi en tydlig nedgång. Vi ser också en nedgång i Stormalmö men det är efter en period av väldigt hög takt, säger Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket, till TT.

Men det var inte bara byggloven som minskade. Även själva byggandet gick ner under slutet av 2017, även om året som helhet visade på en ökning. Och flera städer sticker ut – i Örebro, Växjö, Helsingborg sjunker byggtakten efter flera år av uppgång. Uppsala däremot, som också haft en hög takt, fortsätter uppåt.

– Uppsala är en av de kommuner där det har talats om att man bygger mycket och att det är turbulens på marknaden. Men uppenbarligen rullar startbeskeden och byggloven på så här långt, säger Hans-Åke Palmgren till TT.

Storgöteborg var en av de regioner som hade lägst bygge, ungefär lika många som i Stormalmö. Det ska sättas i kontext med att Göteborg har fler invånare än Malmö.

– Det är svårt att bygga i Göteborg. Men det är förändringar på gång, säger Hans-Åke Palmgren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078