Hans plasttegel kan göra byggbranschen mer miljövänlig
Danska Søren Berg tror att hans Shelter Bricks, tegelstenar i plast, kan göra byggen grönare.
Men plast behöver som sagt inte bara vara av ondo, det kan vara det material som gör byggindustrin mer grön och miljövänlig. Åtminstone om man frågar danska Søren Berg, industridesigner och en av de tio som vann pris i tidningen Berlingskes tävling Business Boost.
I en intervju med tidningen berättar han om sin produkt, Shelter Bricks, som är en slags ersättning för tegel – men i plast.
– Å ena sidan är Shelter Bricks en produkt du kan använda att bygga hus med. Å andra sidan är det återvinning. Det handlar om att förvandla några plasthängare till ett byggmaterial men det slutar inte där. Byggmaterialen ska nämligen också kunna återvinnas. Shelter Bricks är i allra högsta grad ett cirkulärt system som skapar återvinning, säger Søren Berg till Berlingske.
Hans koncept består av två nivåer – ett byggmaterial och ett återvinningskoncept. Sistnämnda säkerställer att produkterna inte hamnar på soptippen och nivåerna har gradvis blivit viktigare under tiden som projektet utvecklats.
Idén kläcktes redan för ett par år sedan. Han ville skapa en slags ”byggkloss” av plast som inte bara kunde kopplas samman för enkel transport, den skulle även kunna gömma isoleringsmaterial. Men Søren Berg insåg att plast i sig inte var en god idé. Det krävdes mer än så.
– Jag insåg att jag riskerade att skapa ett nytt stort miljömässigt plastproblem. Min grundtanke var att använda skräp vid tillverkningen men om klossarna ändå skulle hamna på tippen, skulle det vara meningslöst. Jag skulle bara ha flyttat problemet, säger han till Berlingske och fortsätter:
– Därför behövde jag tänka om. Konceptet behövde fokusera på produktens hela levnadstid och det cirkulära i det. Jag ville inte skapa ett nytt problem med min produkt.
Och på den vägen är det. Søren Bergs vision om material som är enkelt att hantera och återvinna vann juryns gunst. Han vann Business Boost men vägen till en produkt du kan handla i bygghandeln är lång. Fram tills dess ska Shelter Bricks sjösättas i ett pilotprojekt i Kenya – en marknad som är i skrikande behov av billigt byggmaterial och som redan har stora problem med nedskräpning.
– Det kan potentiellt få en plats när man bygger tillfälliga byggnader. Det kan vara studielokaler som ska avlasta under en kort tid, eller byggen inom försvaret. Flera idéer är i rullning, säger han till Berlingske.