23948sdkhjf

Ramboll klimatanpassar Göteborg

Efter översvämningarna i Malmö och Köpenhamn vill Göteborgs stad vara tidigt ute.
Göteborgs Stad har gett Ramboll i uppdrag att se över och ta fram en strategisk åtgärdsplan för integrerade skyfallslösningar i stadsmiljön. Bolaget ska plocka fram en metod för hur okontrollerade översvämningar ska förhindras och den ska användas i ett pilotprojekt.

– Det uppdrag vi kommer att utföra för Göteborgs stad är ett viktigt steg för att klimatsäkra staden och göra Göteborg till en trygg stad att bo och leva i även i framtiden. Åtgärdsplanen kommer att handla om att bygga om befintliga delar av staden för att hantera skyfall bättre, men också ligga till grund för kommande planering av nybyggnation och förtätning, säger Anette Seger, Sverigechef för området Vatten på Ramboll, i ett pressmeddelande.

Projektet startades efter att städer fått krav på sig om klimatanpassning, detta efter de stora översvämningarna som bland annat drabbat Köpenhamn och Malmö. Göteborg är en stad som är särskilt utsatt på grund av dess läge och därför har kommunen varit snabba med att dra igång arbetet.

Att Ramboll valdes är för att de tidigare gjort liknande uppdrag för Köpenhamn och New York.

– När vi får uppdrag av den här digniteten har vi som globalt företag möjlighet att sätta samman ett stort team med experter från olika länder, för att säkerställa att vi får ut det bästa av internationella erfarenheter och lokalkännedom, säger Anette Seger.

Tanken är att projektet ska löpa 2018 ut och omfatta frågor gällande vatten, gestaltning, vägar, konstruktion, kostnad- nyttoanalys samt processledning för att leda arbetet med samverkan mellan stadens olika förvaltningar.

Platsen för pilotprojektet blir Daghammarskjöldsleden som sträcker sig från Västra Frölunda till Linnéplatsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078