23948sdkhjf

Sju åtalas för grova ekobrott inom byggsektorn

11 bolag har använts i kriminella syften

Detta framkommer i ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Kammaråklagarna Elisabeth Börjesson och Kajsa Malmström vid Ekobrottskammaren i Linköping har väckt åtal mot sju personer för grova bokföringsbrott, näringspenningtvätt, grova brott och grova bedrägerier i sammanlagt 11 bolag.

– Bolagen har använts i olika kriminella syften, som att begå bedrägerier i, slussa pengar genom eller bedriva svart byggverksamhet, säger Elisabeth Börjesson.

De sju åtalade personerna ska ha begått brotten som mellan 2015-2018. Två av huvudmännen är häktade.

De elva bolagen har bland annat bedrivit byggverksamhet, men några av bolagen har endast använts för att slussa pengar genom.

Redovisningar om anställda finns inte, verksamheten har utförts av svart arbetskraft.

– Någon löpande bokföring har inte funnits och de har inte heller skött redovisningen av skatter och avgifter till Skatteverket, säger Elisabeth Börjesson.

Uteblivna betalningar av leverantörsfakturor har resulterat i betalningsförelägganden och till slut konkurs.

En tid innan konkurs har en så kallad målvakt satts in i styrelsen. Huvudmännen har då istället köpt eller tagit över ett nytt bolag som de fortsatt att bedriva verksamhet i.

Brottsvinsterna har bland annat bestått av diverse byggmaterial som tagits ut utan att betalas. De har även upprättat kundfakturor i bolagen, vars inbetalningar har förts över till huvudmännen och bland annat gått till att betala svarta löner.

De totala skulderna i alla bolag uppgår till cirka 8 miljoner kronor. Vad gäller näringspenningtvättsbrotten är det totalt 11 miljoner som hanterats.

– När det gäller bedrägerierna syftar vi till de obetalda leverantörsfakturorna och menar att huvudmännen aldrig haft för avsikt eller förmåga att betala dem, säger Elisabeth Börjesson.

Förhandlingen beräknas vara klar i slutet av april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078