23948sdkhjf

Så många maskiner stals 2021

I en rapport framställd av Larmtjänst framgår det att antalet efterlysta entreprenadmaskiner och traktorer ökade förra året jämfört med året innan.

Larmtjänsts utredare, Fredrik Lindstedt, rekommenderar spårsändare men även att ha koll på alla papper och tjuvarna är framme. 

Under 2021 efterlystes 204 entreprenadmaskiner och verktyg, fem fler än året innan. Anmälda stölder har också ökat något under en femårsperiod enligt Larmtjänsts siffror. 2017 och 2018 efterlystes 186 respektive 179 entreprenadmaskiner och redskap. Enbart 29 av de efterlysta maskinerna återfanns under året.

– Det är bekymmersamt att så lite av godset anträffas. När det gäller oregistrerat gods är troligtvis förklaringen att mycket av godset saknar märkning och därmed försvårat chansen till återfinnande eftersom man inte kan identifiera maskinen eller verktyget, säger Fredrik Lindstedt, utredare på Larmtjänst, i ett pressmeddelande.

I organisationens podcast, Larmtjänstpodden, framkommer det att stölder av personbilar minskat den senaste tiden. Något som sannolikt berodde på pandemin och försvårat resande där internationella stöldligor inte kan föra ut fordonen ur landet.

– När det gäller entreprenadmaskiner förs de inte ut på samma sätt. Där kan man dra vissa slutsatser om att det inte är internationella brottsnätverk som ligger bakom de flesta stölderna, säger Fredrik Lindstedt.

Han säger även att det finns ett större mörkertal av stulna maskiner och traktorer. Framförallt rör det sig om maskiner som inte är registrerade i vägtrafikregistret.

– Generellt sett är alla traktorer registrerade, men grävmaskiner eller andra entreprenadmaskiner behöver inte vara registrerade för vägtrafik.

Fredrik Lindstedt förklarar att det innebär att det är olika försäkringslösningar som gäller i dessa fall. Något som gör att all relevant information inte alltid kommer in till Larmtjänst. Att maskiner är oregistrerade gör också att det är få av dem som återfinns.

– De har inga registreringsnummer som går att kontrollera och man vet kanske inte alltid var man ska kolla efter chassinummer. Om man nu ens är intresserad av att göra det.

 Av de maskiner som stjäls är det framförallt grävmaskiner och hjullastare som är mest eftertraktade av tjuvarna.

– Förmodligen är det för att de är lätta att omsätta, både inom- och utomlands. Vidare kan vi se att olika tillbehör till olika maskiner, som gps:er, också stjäls ganska friskt. Sedan är det en kategori av kompaktlastare och markvibratorer som har en tendens att stjälas, säger Fredrik Lindstedt.

Hans tips för att minska stöldrisken är dels att ställa dem så att de inte är lätta att komma åt. Men även att ha ordning på alla papper.

– För när man väl blivit av med en grävmaskin är det klokt att så snabbt som möjligt meddela både försäkringsbolag och polismyndighet vad det faktiskt är för maskin och framförallt chassinumret. För det är så en maskin kan återställas till ägaren.

Fredrik Lindstedt tycker också att det är värt att överväga om det går att sätta in spårsändare i sina stöldbegärliga maskiner.

– Många sätter trackers i dyra personbilar men en bra traktor är ofta värd långt mycket mer än en premiumbil. Men där är man inte lika villig att sätta spårningsutrustning i.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078