23948sdkhjf

Regeringens besked: ”Sänkt skatt på drivmedel”

Sedan Rysslands invasion av Ukraina för snart tre veckor sedan, och de sanktioner som riktats mot Ryssland, har världsekonomin satts i gungning och priserna på råolja och naturgas stigit kraftigt.

De ökade bränslekostnaderna och energikostnaderna har påverkat många inom transportbranschen, som till följd av höga kostnader fått ta till nödlösningar. Bland annat har Freja i Danmark börjat reglera kundernas priser, något som Transportnet skrivit om tidigare.

Under förra veckan höll finansminister Mikael Damberg (S) pressträff om bränslepriserna och krigets påverkan på näringslivet. Då meddelade regeringen att de tittade brett på åtgärden kopplade till bland annat höga bränslekostnader. På måndagseftermiddagen kom beskedet om att regeringen inför åtgärdspaket för att möta bränslekostnaderna.

Eftersom det läge vi har är konsekvenser av Rysslands invasion av Ukraina ser vi att vi behöver stötta konsumenter i det akuta skeendet så att vi kan fortsätta ställa om i morgon, säger Mikael Damberg (S), finansminister.

I det korta perspektivet handlar åtgärdspaketet som regeringen föreslagit, att regeringen lägger fram med en tillfällig sänkt drivmedelsskatt och en särskild drivmedelskompensation. I det längre perspektivet kommer regeringen gå fram med en större reformering av reseavdraget, pausad reduktionsplikt och pausad BNP-indexering.

Foto: Regeringen

Skattesänkningen på diesel och bensin innebär 1,3 kronor lägre vid punkt, något som beräknas träda i kraft 1 juni. Regeringen föreslår också att pausa reduktionsplikten för nästa år, något som innebär att ökningen inte kommer ske vid nästa årsskrift. Hela stödpaketet uppgår tlll 14 miljarder kronor.

Samtidigt meddelade regeringen att bostadsbidraget höjs för barnfamiljer.

Foto: Regeringen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SBB:s vd Ilija Batljan avgår - han tar vid istället
Studenter bygger bro över vallgrav
Vd inför samma lön för alla
Detta är den mest lönsamma affärsutvecklingen
Akut krismöte angående byggkrisen: Byggnads kräver handling från regeringen
Bygghandelsanläggningar går ihop

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125