23948sdkhjf

Sjukhus byggdes över järnväg och riksväg

Åucs Fyrsjukhus är det enda sjukhuset i Norden som har byggts över en järnväg och en riksväg. Det krävande läget lade ribban högt för på akustikplaneringen.

I Åbo universitetscentralsjukhus (Åucs) Fyrsjukhus, som togs i bruk i februari 2022, finns utöver patient- och undersökningsrum även ett hörselundersökningscenter och sömnforskningsrum, där det ställs högre akustiska krav än normalt.

I sjukhusets laboratorieutrymmen finns särskilt känsliga mätinstrument, och dessutom orsakar undersöknings- och bilddiagnostisk utrustning i sig själv buller.

För att förebygga stomljud och vibrationer som orsakas av trafiken blev valet till slut att placera vibrationsisolatorer av gummi under däckkonstruktionen. Sammanlagt 600 stycken av fem olika typer monterades. Som mål för dämpningslösningens egenfrekvens ställdes högst 20 Hz och under sträng vinterkyla högst 30 Hz.

De armerade gummilager tillverkas i Teknikums fabrik i Finland och planeras utifrån måttbeställning. Arbetspartner var ingenjörsbyrån Ains Group som ansvarade för Åucs Fyrsjukhus akustikplanering.

– De största lagren i ÅUCS Fyrsjukhus är 700 x 700 x 68 mm, men vi har tillverkat än större, säger Riku Sivula, direktör för Teknikums formaffärsverksamhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SBB:s vd Ilija Batljan avgår - han tar vid istället
Studenter bygger bro över vallgrav
Vd inför samma lön för alla
Detta är den mest lönsamma affärsutvecklingen
Akut krismöte angående byggkrisen: Byggnads kräver handling från regeringen
Bygghandelsanläggningar går ihop

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125