23948sdkhjf

NCC bygger second hand

Att återanvända byggmaterial blir alltmer hett för bygg- och fastighet. NCC är med i ett forskningsprojekt där bland annat betong återbrukas i nya hus. 

Genom innovationsprojektet ”Återhus - att bygga hus av hus”, som initierats av NCC, designföretaget Codesign och forskningsinstitutet Rise, ska återbruk av tunga byggnadsdelar möjliggöras, skriver Dagens Industri. 

Projektet utvecklar processer och metoder för kvalitetssäkring och demontering för att möjliggöra återbruk och en uppskalning, allt för att minska utsläppen inom byggbranschen. 

I dag återbrukas eller återvinns endast 20-30 procent av byggmaterial i samband med rivning av hus, enligt Ellen MacArthur Foundation.

Enligt samma källa kan koldioxidutsläppen minska med upp till 70 procent om materialen återbrukas eller återvinns istället för att använda nya. 

Det är inte längre frågan om det kommer att ske, utan hur. Samtidigt så finns det många utmaningar i hur det ska göras i praktiken, därför är det här projektet så viktigt, säger Fredrik Gränne, teknologie doktor i byggnadsteknik på NCC, till Dagens Industri.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sverige ökar sitt engagemang för rent stål
Skola om påbyggnader i trä startar
Peab först ut med smarta sensorer för träffsäker väghållning
Bellman Group står stadigt
Byggbolag med 36 anställda i konkurs – överlåts ej
Han blir ny chef på WSP
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093