23948sdkhjf

Krav mot Barslunds konkursbo: 1,5 miljarder kronor

De registrerade fordringarna har vuxit stadigt de senaste månaderna mot konkursboet efter danska markentreprenören Barslund A/S, med svenskt dotterbolag i Skåne.

Läs även: Sånska Byggbolagets konkurs - tredje största i landet 

Medan beloppet i december hade rundat en halv miljard danska kronor, antas borgenärerna nu ha totalt 1 106,6 miljoner danska kronor, det vill säga runt 1,5 miljarder svenska kronor, i krav efter Barslunds konkurs. Det visar det senaste uttalandet från dödsboet, utsänt i ett cirkulärbrev i slutet av mars.

I kön står leverantörer, finansiella partners, byggare, tidigare anställda med flera. Men med tillgångar i konkursboet som knappt når 9 miljoner danska kronor, cirka 12,5 miljoner svenska kronor, är det nog bara ett fåtal av dem som får se några pengar.

Begränsad chans

– På grund av att det är otroligt många tillgångar som är pantsatta är våra förväntningar på en eventuell utdelning (den procentandel en borgenär kan få utbetald på sin fordran, red.) begränsade, säger Christian Jul Madsen, partner vid advokatfirman Kromann Reumert,  som är en av konkursboets två förvaltare.

– Blir det utdelning så blir det nog enbart för de anställda, alltså 95 §-krav, säger han.

De anställda har ett krav på 6,6 miljoner danska kronor, och står enligt konkurslagen som några av de första i kön till täckning. Längre bak i kön står borgenärer med så kallade enkla fordringar, även kallade 97 §-fordringar. De har rundat 1 098,1 miljoner danska kronor, och här finns det "ingen hög grad av sannolikhet för utdelning", säger Christian Jul Madsen. En mindre vinst från försäljningen av dödsboets fastigheter på nära 11 miljoner svenska kronor,  förekommer dock i dödsboets utlåtande och utgör därmed merparten av tillgångarna.

Preliminär bild

Det är fortfarande en preliminär bild från konkursboet och det ska till exempel utredas om en del av de redan inbetalda beloppen ska återlämnas.

– Det vi tittar på nu är om det har hänt något oåterkalleligt. Det är alltså någon som har fått pengar de inte ska ha och som vi kan kalla tillbaka in i konkursboet. Det är det som kan förändra det, säger Christian Jul Madsen.Samtidigt pågår också arbete med att färdigställa entreprenader.

Medan man har hittat en lösning för några av Barslunds tidigare kontrakt, är en del fortfarande oavslutade, säger intendenten. Här pågår fortfarande förhandlingar. Christian Jul Madsen räknar med att det tar minst ett eller två år innan boet är helt klart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny produkt räddar kulturbyggnader
Byggtransport smugglade narkotika för 38 miljoner
Rör slungades i mans ansikte
Inbrottstjuvar stal tonvis med koppar
Undanhöll 10 skattemiljoner via fyra byggbolag
Stålgrossisten: Paniken på stålmarknaden har lagt sig
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125