23948sdkhjf

Wingårdhs vattentorn vann tungt pris

I går hölls Arkitekturgalan på Kulturhuset i Stockholm. Sveriges äldsta pris inom arkitektur, Kasper Salin-priset, firade 60 år och tilldelades Wingårdhs arkitekturkontor.

2021 års Kasper Salin-pris för den bästa byggnaden tilldelades Wingårdhs arkitekturkontor för Filborna vattentorn i Helsingborg. Priset har delats ut sedan 1962 och för Wingårdhs blev det sjätte gången de vann det prestigefyllda priset.

Vattentornet stod klart 2020 och beställdes av Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA. Byggnaden utgörs huvudsakligen av en betongkonstruktion, där överbyggnanden är en betongring med en diameter på 90 meter. Tornet är 40 meter högt och bärs upp av 24 pelare som vardera väger 350 ton.

Arkitekturen är inspirerad av romarriket och juryn lyfte fram arkitekturen och teknikens samverkan. Så här löd juryns motivering:

”Från antikens akvedukter till svampen i Örebro har det funnits en ambition att utveckla teknik och arkitektur i samverkan. Resultaten har ofta blivit häpnadsväckande vackra, beständiga och ikoniska byggnadsverk i sina landskap. Att utnyttja vattnets egen tyngd för distribution är en gammal och energieffektiv metod. Här har både arkitekten och arkitekturen bidragit till en lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong.”

Foto: Werner Nystrand

– Det har varit en jättespännande process, det är fortfarande lite surrealistiskt att någon trodde på idén och att det visade sig vara genomförbart och att det faktiskt fungerade. Vi var lite osäkra på om det var rimligt eller inte, och vi tror fortfarande inte att vi sett något liknande, sa Gustaf Wennergren under prisutdelningen.

Övriga nominerade till priset var Röda huset på Sergels torg, Sara kulturhus i Skellefteå och Skären i Stockholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sverige ökar sitt engagemang för rent stål
Skola om påbyggnader i trä startar
Peab först ut med smarta sensorer för träffsäker väghållning
Bellman Group står stadigt
Byggbolag med 36 anställda i konkurs – överlåts ej
Han blir ny chef på WSP
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094