23948sdkhjf

Bygg! Men inte där jag bor

De allra flesta vill lösa bostadsbristen. Men få vill att det ska byggas nära där de själva bor. Det visar Hyresgästföreningens nya rapport Hyresgästerna 2022, utförd av Novus.

Över 50 procent av de svarande tycker att platser där det idag inte bor någon är lämpligast när det ska byggas nytt. Däremot är det bara 15 procent som tycker att förtätning och nya bostäder där de bor är att föredra. 

– Det finns en tydlig målkonflikt när det kommer till nya bostäder. De flesta är helt med på att bostadsbristen måste lösas. Men när det kommer till kritan säger alltför många: Bygg - men inte där jag bor! Vi ser att lösningen är att staten kliver in och tar en större roll i att mana på kommunerna att lösa bostadsbristen, säger Marie Linder förbundsordförande på hyresgästföreningen.

Enligt Boverket behöver det byggas runt 65 000 bostäder om året. 83 procent av hyresgästerna, 67 procent av bostadsrättsägarna och småhusägarna vill att det i första hand ska byggas fler hyresrätter. Bara 12 procent anger att bostadsrätter är prioriterat medan 8 procent anger att villor och radhus är prioriterat. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sverige ökar sitt engagemang för rent stål
Skola om påbyggnader i trä startar
Peab först ut med smarta sensorer för träffsäker väghållning
Bellman Group står stadigt
Byggbolag med 36 anställda i konkurs – överlåts ej
Han blir ny chef på WSP
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093