23948sdkhjf

Lyckad tillverkning av 100 procent biobaserade byggelement

Fullstora prototyper av IsoTimbers byggelement har tillverkats med ett biobaserat lim utvecklat av Stora Enso och plywood från Moelven tillverkad med samma lim.

Ett Rise-lett projekt har lyckats ta fram 100 procent fossilfria byggskivor och byggelement. Finansiärer är Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Övergripande syftet är att reducera klimatbelastningen vid nybyggnation genom att ta fram metoder för tillverkning av byggskivor (konstruktionsplywood) och byggelement (isolerande, bärande) som är 100 procent biobaserade.

Nu meddelar projektet att man har uppnått ett viktigt steg. Fullstora prototyper av IsoTimbers byggelement (1200 x 2400 x 100 mm) har tillverkats med det nya ligninbaserade limmet, NeoLigno, som Stora Enso utvecklat. Plywooden i byggelementen blev även de producerade med samma lim. Tillverkningen av de biobaserade byggelementen skedde i den vanliga tillverkningslinjen med ett lyckat resultat. Förutom att producera byggelement av standardstorlek så tog man även fram demoobjekt som kan visas upp för intresserade.

Nästa steg i projektet är att karakterisera plywooden och limfogens prestanda, samt att testa andra tekniska egenskaper. Samma konstruktion har tidigare tillverkats i labskala, och utvärderats med mycket goda resultat i mekanisk styrka och vattenbeständighet. Tester och analys skall vara genomförda till mässan Trä & Teknik i Göteborg den 30 aug till 2 sep 2022, där projektet kommer att presenteras. Demoobjekt av både byggelement och plywood kommer att finnas på plats i IsoTimbers monter på mässan, Plats: A03:19. Där finns även projektdeltagare som kan berätta om projektet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sverige ökar sitt engagemang för rent stål
Skola om påbyggnader i trä startar
Peab först ut med smarta sensorer för träffsäker väghållning
Bellman Group står stadigt
Byggbolag med 36 anställda i konkurs – överlåts ej
Han blir ny chef på WSP
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.095