23948sdkhjf

Åtal: Byggbolagets miljonjobb misstänks vara muta

En vd med Gnestakoppling ska ha låtit sitt byggbolag gratis utföra arbeten åt en förening i en annan del av Sörmland, för att få fördel i ett stort offentligt byggprojekt.

Anläggningsjobbet beräknas ha en kostnad på 1,8 miljoner kronor. Men den ideella föreningen behövde inte betala, påstår riksenheten mot korruption, i gengäld ska i stället byggbolaget ha gynnats när de arbetade med den sektretessbelagda anläggningen "projekt X", skriver Södermanlands Nyheter

En nyckelmedlem i föreningen hade nämligen också en framträdande roll i det offentliga projektet, och ansvarade enligt åklagaren för att granska fakturor från entreprenörer. Denne man åtalas nu också, för grovt tagande av muta.

Först när polisen började kalla männen till förhör skickade föreningen en faktura till bolaget och en betalningsplan upprättades. Men detta är efterhandskonstruktioner avsedda att dölja mutbrottsligheten, menar åklagaren.

– Jag har väckt åtal för att jag förväntar mig en fällande dom. Det gäller att statuera exempel och visa att det här är brott som är skadliga för ett samhälle, säger åklagare Thomas Forsberg.

De båda åtalade, som är vänner, förnekar brott.

– Min klient har lämnat fullt rimliga förklaringar, säger advokat Anders Ylönen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Derome trimmar grunden - krymper klimatpåverkan med 62 procent
Om du utsätts för asbest
Ny samverkan för en uppkopplad stad
Fristående kedja blir ny medlem hos Bolist
De går samman för minskat byggavfall
Ny vd för Woody Bygghandel
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094